NJBB Bestuurderscongres tijdens EK in Den Bosch

Op 15 juli 2022 in de schitterende locatie van, Het Huis van de Stad, in ’s-Hertogenbosch is onder grote belangstelling van ruim 80 verenigingsbestuurders het bestuurderscongres van de NJBB gehouden. We diende tussen 9.30 en 10.00 aanwezig zijn in het stadhuis. Daar werden we verwelkomd met een kop koffie met een lekkere mini Bossche bol.

Om 10.00 werden we uitgenodigd om, en dat was wel bijzonder en niet alledaags, in de raadzaal plaats te nemen.

 

Na een welkomstwoord door Jan de Wit namens de gemeente ‘s-Hertogenbosch en door de NJBB voorzitster Lieke Vogels werd het eerste officiële exemplaar van het Jubileumboek 50 jaar NJBB overhandigd aan de eerste en erevoorzitter van de NJBB Stan Polman. De samenstellers Henk Rademaker, Guillaume Spiering en Jac Verheul werden natuurlijk ook in het zonnetje gezet.

 

Hierna kwamen de directeuren van het Mulier Instituut, Hugo van der Poel, en de directeur van (de 100-jarige!) Handboog bond Nederland en van de Nederlandse Curling Bond, Arnoud Strijbis en onze bondsdirecteur, Olaf Melsen, naar voren geroepen. Deze werden daarna door dagvoorzitter Huibert Brands bevraagd over de maatschappelijke ontwikkelingen en de kansen en bedreigingen die daardoor ontstaan voor de jeu de boules sport.

Het advies van Arnoud aan onze sport is om vooral niet te klein te denken. Jeu de Boules is een grote sport en daar mogen we best wat (meer) trots over uitstralen. Hugo benadrukte dat het ook heel waardevol is als mensen recreatief jeu de boulen. Prestatiesport is mooi, maar de maatschappelijke relevantie ligt zeker zo zeer bij het elkaar ontmoeten op recreatief niveau. Olaf merkt op dat bij het EK de mix daaraan uitstekend is. De sport wordt gepromoot en krijgt maximaal media aandacht in deze week. Een goed moment om ook lokaal liefhebbers te verwelkomen bij de club!

De uitdaging om vrijwilligers te vinden en te behouden werd ook besproken. Met name voor bestuursfuncties blijkt dit lastig. De sprekers waren het er over eens dat taken behapbaar moeten worden gehouden door functies zoveel mogelijk op te knippen. Het samenwerken met andere verenigingen biedt kansen, maar maakt taken vaak juist ook weer wat groter. Binnen één accommodaties zijn wel goed verschillende sporten en ook andere sociale activiteiten te combineren. De regeldruk vanuit de overheid moet volgens Arnoud aangepakt worden.

 

Carlijn Mol van NOC*NSF nam vervolgens de bestuurders mee in de ambitie van Nederland om in 2032 het sportiefste land ter wereld te zijn. Voor de NJBB is het met name relevant dat 12 miljoen mensen minimaal 3x per week gaan bewegen, en dat mensen kunnen sporten in een sociaal veilige, gezonde inclusieve, laagdrempelig toegankelijke omgeving. Veel onderzoek en landelijke inspanningen zijn hiervoor nodig. Het blijkt dat vooral 45 plussers geënthousiasmeerd moeten worden. Op lokaal niveau is het leerzaam te weten dat daaronder de “probleemdenkers’” zich met name individueel aangesproken willen voelen. De jeu de boules sport is in het bijzonder zowel toegankelijk als uitdagend en zelfs verslavend voor 45 plussers en sluit daarom naadloos aan bij de genoemde ambities. De vereniging moet zich wel verplaatsen in het perspectief van de sporter, en dat betekent soms minder denken vanuit de vereniging. De sporter staat centraal. Lokale sport akkoorden zijn mooie startpunten om op gemeentelijke niveau de samenwerking te zoeken zodat de (sport)bestuurders zich kunnen focussen op de sport.

Slotconclusie is dat Vergrijzing voor de NJBB verenigingen een kans is!

 

Hierna zochten de deelnemers hun weg naar één van de workshops, onderweg nog getuige zijn van een trouwerij die in het prachtige stadhuis plaatsvond. 

De workshop waar je van te voren voor in kon schrijven ware: 

*Accommodatie Vraagstukken & de relatie met de gemeente. De Boulodroom

*AllUnited – een workshop om jouw vereniging te helpen bij het optimaal gebruik van ons ledenadministratiepakket. 

*Succesvolle ledenwerving.

*Goed Sportbestuur.

 

Wij hebben de workshop Succesvolle ledenwerving gevolgd wat erg interessant was We hebben veel tips gekregen waar we als vereniging mee aan de slag kunnen. Het werd gegeven door  Jan van Bilzem, hoofd Opleiding van PV Gouda. Hij deelde met ons hoe deze vereniging met succes een groei realiseerde van het ledental. Ze zijn van 80 naar 200 leden gegroeid! Belangrijk is dat ze structureel in een meerdaagse kennismaking mensen naar zich toetrekken. 

 

Proeflidmaatschappen – kennismakingscursussen enz. leverden een ‘conversie’ van bijna 30 procent bij de laatste ronde.

Uiteraard bedankte Huibert alle sprekers en kregen ze allemaal een bloemetje en een attentie als dank voor hun inzet. Daarna werd het congres afgesloten en na een gastvrije lunch aangeboden door de gemeente ’s-Hertogenbosch. Na deze lunch verplaatsten de bestuurders zich naar de Parade alwaar een heel spektakel plaatsvond.

Claudia Tieleman


 

EK petanque in den Bosch. 

Wat een mooie dag was het.

Wij Frans, John en ik, hebben de rest van de middag heerlijk genoten van al het moois wat de de parade in den Bosch ons kon bieden. Wat een mooie prachtige opgebouwde locatie, indrukwekkend en schitterend zo bij de kerk op de achtergrond.  We hebben genoten van de wedstrijden!

Toen we arriveerde bij de parade waren Joey van Doorn en Anette druk bezig met de mix. Wat een mooie wedstrijd was. Ze hebben gewonnen met 13-4 en  daarmee veegde Joey en Annette België van de baan. Wat een top prestatie.

 

Ook erg leuk was de sfeer die goed te voelen en te zien was vanaf de tribune, en vooral veroorzaakt door al de Nederlanders die zijn komen kijken. Tijdens het rondkijken en sfeer proeven, en kijken naar de andere wedstrijden op de parade kwamen we de nodige bekende tegen wat weer erg leuk was.

 

We zijn het  jubileumboek gaan halen die speciaal gemaakt is voor het 50 jarig bestaan van de NJBB. Mooi boek. Natuurlijk moesten we ook voorzien van een natje, en zij we heerlijk wat gaan drinken. Wat een top dag en mooi weer.

 

Zo nu op naar de volgende wedstrijd de Tête-à-Tête wedstrijd die Op Le Carré d’honnour werd gespeeld. Kees Koogje moest tegen de wereldkampioen uit Spanje. Met een een volgepakt stadion veegde Kees zijn tegenstander volledig van de baan. De stand werd uiteindelijk 13-4. Kees plaatst zich door deze twee winstpartijen als 2e voor de laatste 16. Wat top prestatie.

 

Josefien Koogje, ja hewt zusje, moest de laatste wedstrijd winnen van Zwitserland om de laatste 16 te halen. Deze wedstrijd werd naast broer Kees gespeeld op Le Carré d’honnour. Na een 3-0 achterstand vocht Josefien zich goed terug en na een paar mooie ballen gooide Josefien de beslissende en winnende boule. Dit zorgde voor een 13-7 uitslag. Na drie van de vijf partijen gewonnen te hebben heeft Josefien de 10e plaats en dus de laatste 16 behaald. Top gedaan hoor! Het was spannend om te zien en we hebben ervan genoten om deze familie te zien strijden.

 

In de pauzes tussen de wedstijden zijn we verder gaan kijken wat zich afspeelde. En wat er allemaal te zien was. Er waren verschillende landen aan het oefenen wat erg leuk was om naar te kijken. We hebben heel goed opgelet en weet zeker dat we er iets van hebben kunnen leren.

 

Daarna was het de beurt aan de dubbels Hier speelde bij de mannen Joey en Kees en de Dames Josefien en Anette. Wij hebben de wedstrijd gekeken bij de mannen welke tegen Denemarken speelde. Het was een spannende wedstrijd om te zien. Ook hier waren er weer veel Nederlandse toeschouwers aanwezig en de sfeer was erg gezellig. Ook deze wedstrijd werd gewonnen. Na een spannende pot was de eindstand 13-11. Dit betekent dat Nederland zich als 4e heeft geplaatst bij de laatste 16.

Anette en Josefien, die speelde gelijktijdig ook een wedstrijd en die hebben ze ook gewonnen. Dit bleek uiteindelijk genoeg en Nederland is als 16e geplaatst voor de knock-outs. Dit betekend dat dankzij Anette en Josefien Nederland nog steeds kans heeft om op alle 5 de onderdelen de laatste 16 te halen. Wordt op zondag vervolgd en deze uitslagen kunt u hier terug vinden. https://petanque2022.nl/uitslagen-ek/

Na een belevenisvolle, zonnige en gezellige dag waar we alle drie erg van hebben genoten zijn we op weg gegaan naar huis. Voor ons een dag om nooit te vergeten.

Ook hebben we voor u nog een aantal foto's gemaakt klik hier 

Claudia Tieleman.